Bibeln finns nu på udmurtiska

Det är ingen tillfällighet att just udmurterna är det första finskt-ugriska folket i Ryssland som har fått hela Bibeln på sitt språk. Av alla folk i Volgaområdet har de längtat mest efter Guds ord. Det berättade Anita Laakso, direktör för det finska IFB, under presentationen som ägde rum 21-23 november i år.

 
 
 
 
 
 
 
 
s131129-2_bild_470x353
Teatern i Udmurtiens huvudstad Izjevsk, 120 mil öster om Moskva, kunde inte inrymma alla som ville vara med på den högtidliga invigningen.Det som var fasci-nerande var blandningen av samhällets prominenta personligheter och vanligt folk som talade, sjöng och dansade framför ett hav av folkdräkter, svartklädda präster, gäster från Finland, Sverige och Estland, gamla och unga men övervägande kvinnor. Efter programmet var det utdelning av Biblarna och det är svårt att beskriva rusningen och trängseln som uppstod. Äntligen kunde man hålla i händerna den Bibel som man väntat på i 22 år. Den vackra och präktiga boken var dessutom tryckt på tryckeriet i staden vilket de med rätta är stolta över.

s131129-3_bild_470x353
Den lokala TV rapporterade om presentationen och tidningen »Udmurtskaja pravda« hade nyheten på första sidan. Nu återstår det att distribuera biblarna men även att få dem lästa och använda. Det är glädjande att det numera finns både ortodoxa som frikyrkliga gudstjänster på udmurtiska.

Lördag och söndag var det stora festligheter i den nybyggda pingstkyrkan med anledning av den nyöversatta udmurtiska Bibeln.

Udmurterna är 636 900 till antalet. Största delnen av dem bor i sin egen republik Udmurtien men det finns udmurter även i näromroden t.ex. i Tatarstan och Basjkortistan